Knjiga deček s tatujem na srcu

RECENZIJA Bukla

13. oktobra 2016 / Urednik / Avtor: Simon, knjiga

Deček s tatujem na srcuknjiga-decek-s-tatujem-na-srcu

Simon Mičić

Založba: Vsemu si kos, VŽU Suzana Štravs s.p., 2016

mehka vezava, 208 str.
Mere: 23×16 cm, 385 g
ISBN: 978-961-94068-0-9

 

Založnik o knjigi

Drugačna. Iskrena. Neposredna. Brez skrivnosti. Čustvena. Zapletena.

Prav takšna je ta knjiga. Knjiga, v kateri vas bo zgodba avtorja spravila v jok in vam naježila dlake po telesu. Prvinska zgodba, ki je do zdaj ni napisal še nihče. Zamolčana resnica, ki se je varno skrivala na srcu dečka, ki ni mogel odrasti. Sile spolne zlorabe, ki so se zgodile pred petintridesetimi leti, so ga omejevale in ovirale. Onemogočen mu je bil razvoj čustev, a zaradi tega je bilo razvito ogromno število prepričanj, navad in odvisnosti. To je zgodba, zaradi katere se vam bo spremenilo življenje.

Namen zgodbe je, da se o spolnih zlorabah začne govoriti na glas, da se opogumi še kakšen moški in spregovori o svoji bolečini, ki mu kroji življenje in ga ovira pri njegovem največjem namenu: BITI MOŠKI! Spregovorijo naj vse žrtve spolne zlorabe, ki jih nihče ne sliši, ko nemo kričijo NA POMOČ.

Ranjenih duš, ki jim je bila odvzeta osnovna pravica do razvoja čustev in s tem bistveno zmanjšana priložnost za ustvarjanje in kreiranje lastnega življenja, je preveč. USTAVIMO NASILJE NAD OTROKI!

 

Recenzija Bukla

Govorjenje o spolni zlorabi mladih fantov v najbolj občutljivih letih je (ne samo) v naši družbi še vedno tabu, zato gre občudovati pogum vsakega, ki je to sposoben priznati, še posebej, če to stori javno. Simon Mičić to stori v neprizanesljivi osebni knjižni izpovedi, v kateri pred nas položi svoje življenje, polno polomov in stranpoti, od alkoholiziranosti in izletov v psihiatrične ustanove do finančnih zlomov in socialnega neravnovesja, potem pa tako sebi in drugim razkrije, da pomemben vzrok za to korenini v dejstvu, da ga je očim v otroštvu spolno zlorabil. Boleče spoznanje, ki ga je desetletja odrival v nezavedno, in brezplodno razčiščevanje s storilcem pa pri njem ne povzroči sprijaznjenosti z obstoječim stanjem in vdanosti v življenjsko usodo, temveč ga spodbudi, da zakoplje po sebi in dosedanjem življenju ter v tem, skupaj z branjem knjig za samopomoč, najde moč za spreminjanje samega sebe ter kreativno destrukcijo preteklih slabih navad in uničujočega načina življenja. Iskreno.

Samo Rugelj; Bukla 126